Skip to main content

Alles is liefde

De titelsong van een film en voor mij ook een zin die als waar voelt. En om de zin ook echt te voelen is de hulpzin: "Met liefde bereik je alles" een mooie nieuwe stap op weg naar....

Iedereen is denk ik weleens verliefd geweest. Ik ook :-). Ik weet nog dat terwijl ik 18 jaar was en dat ik in die verliefdheidswolk wandelde, of beter zweefde. Alles om mij heen leek veel minder belangrijk. Het raakte mij ook minder. Negatieve energie door bijvoorbeeld het nieuws had veel minder vat op mij. 

Ik weet ook nog dat ik vanuit die wolk me sterker voelde. In mijn stage durfde ik me uit te spreken en voor mezelf op te komen. Dat was heel fijn, want als jonge vrouw tussen mannen werken op de bouw is niet de gemakkelijkste weg. Wel een hele leuke weg trouwens.

Thuis had ik in die tijd veel ruzie met mijn moeder. Bijna dagelijks waren er naar elkaar toe irritaties. Ik 'won' het meestal met feiten en dan haalde mijn moeder dingen uit het verleden erbij waardoor ik toch nog 'schuldig' werd. Of ze snoerde mij de mond. Door de verliefdheidswolk kwam ik nog meer voor mij zelf op waardoor het escaleerde. Mijn vader kon er niet meer tegen en koos partij voor mijn moeder met als gevolg dat ik ook ruzie kreeg met mijn vader. Door de verliefdheidswolk en het feit dat ik niet alleen was (ik had een vriend)  kon ik de knoop doorhakken en ben ik met 19 jaar op kamers gegaan. 

In verliefdheid zit het woord lief en ver. Bij verliefdheid lijkt het of de liefde niet uit jezelf maar van een ander komt. Dat is niet zo. Verliefdheid is helemaal niet ver, maar heel dichtbij. Verliefdheid is de liefdesknop die aan is gegaan. Iemand raakt iets in jouw aan waardoor die knop aangaat. Het mooie is dat we ook verliefdheid, liefde kunnen voelen zonder dat een ander iets aanraakt. Je kunt zelf deze knop aanzetten. Zelfliefde.

Zelfliefde is voor mij meer als jezelf respecteren of goed voor jezelf zorgen. Zelfliefde is jezelf lief hebben. Ik heb mezelf lief, ik heb mezelf liever liefste, elke dag (tekst is van Stef Bos). En nog mooier: Ik ben liefde! 

Zelfliefde is liefde voor jezelf en jezelf zien als een gelijke van alles wat er is. Alles is liefde!